Stockholms slotts fasader
Fasadrestaureringen av Stockholms slott är den största i modern tid. Restaureringen som har pågått sedan 2008 omfattar ungefär 30 000 kvm fasad uppdelad i totalt 22 etapper och beräknas pågå till 2050.
Uppdraget som ansvarig arkitekt för restaureringen är ett av Statens fastighetsverks slottsarkitektuppdrag, där arkitekten är generalkonsult med ansvar för helheten och samordnar de kompetenser som behövs utifrån ett fastställt restaureringsdirektiv. 2015 tilldelades Anders Scherman hos AIX uppdraget som ansvarig arkitekt för restaureringen som då var i slutet av etapp 5.
Ledorden i fasadrestaureringen är arkitektonisk skärpa, materialäkthet och trohet mot Tessins intentioner.
Vi har i projektet knutit till oss underkonsulter med specialistkompetens inom konstruktion, plåt, stenkonservering och metallrestaurering, medan projekteringsledning, arkitektur, putsbeskrivning, stenrestaurering och antikvarisk kontroll ligger inom våra egna resurser.
Arkitektonisk skärpa, materialäkthet och trohet mot Tessins intentioner är de ledord som, liksom vid tidigare restaureringar, ligger till grund för den nu pågående fasadrestaureringen. Vi skapar en sammanhållen och genomtänkt lösning för hur fasaderna ska hanteras och restaureras med bästa möjliga långsiktiga beständighet.
På håll är huvudintrycket monolitiskt, med den stora, vilande volymen – som utmejslad ur Brunkebergsåsen.
Andreas Heymowski
Slottsarkitekt 2007-2016
Slottets exteriöra arkitektur är starkt inspirerad av romersk barock. Fasaderna är rikt utsmyckade med skulpturer och finmejslade detaljer huggna i gotländsk sandsten som slits av väder och vind. Redan år 1770 upptäcktes de första skadorna och sedan dess har stenarna lagats och bytts ut kontinuerligt. Ungefär vart 100:e år genomförs det en genomgripande restaurering av samtliga fasader, senast under 1920-talet under dåvarande slottsarkitekt Ivar Tengbom.